Food Time IV: Mac’n’Cheese

Po dlhšej dobe tu mám niečo pre vaše chuťové bunky. Pravé nefalšované Mac’n’Cheese. Toto jedlo, ktoré je obľúbené najmä v Amerike, ale nemenej vo Veľkej Británii, som prvýkrát doma skúšala iba nedávno. Dlho som sa prehrabovala receptami, ktoré boli vždy v niečom odlišné, až som si z toho všetkého povyberala to, čo sa mi hodilo najviac. A hneď na prvý raz sa mi Mac’n’Cheese podarilo tak, že sa o ten „svoj“ recept s vami jednoducho musím podeliť 🙂

mac and cheese

Ak máte radi cestoviny a obľubujete syr, bude vám Mac’n’Cheese jednoznačne veľmi chutiť. Je to jedlo, ktoré vás poriadne zasýti (je to trochu kalorická bomba, čo si budeme klamať), ale aj zahreje. Podľa mňa je ideálne na zimný obed alebo večeru. Skratka „mac“ v názve jedla značí slovo „makaróny“. No nedajte sa zmýliť tvarom cestoviny, ktorú pod týmto pojmom poznáte z talianskej kuchyne. V tomto prípade nejde o „duté špagety“, ale o väčšie „kolienka“. Názov tohto jedla pochádza zo stredovekej anglickej kuchárky, v ktorej sa syrové cestoviny v kastróle označovali slovom makerouns. A po krátkom historickom okienku poďme konečne na recept! 🙂

Budeme potrebovať:

mac and cheese

• 400 g cestovín – „kolienok“ (dajte si záležať na kvalite cestovín, ten rozdiel je poznať)
• 40 g masla
• 30 g hladkej múky (môže byť akákoľvek – ja dávam špaldovú)
• 500 ml mlieka
• 200 g syra cheddar (tento syr je základom receptu, takže sa ho určite nesnažte nahradiť žiadnym iným)
• 100 g syra gouda/eidam (tu si môžete vybrať akýkoľvek syr, aj nejakú obyčajnú „tehlu“ – no nesmie to byť výraznejší syr, než cheddar, takže žiaden parmezán alebo grana 🙂 )
muškátový oriešok, soľ a čierne korenie na dochutenie

Táto porcia vystačila mne a Lukymu na dva obedy, čiže sú to také poctivé štyri porcie 🙂 Cestoviny sú dobré aj na druhý deň – ak si ich zohrejete v rúre, ani nespoznáte, že nie sú čerstvé 🙂

mac and cheese

Postup

Dáme si rozohriať rúru na 180°. Do mierne posolenej vody dáme variť cestoviny (môžete do vody kvapnúť aj pár kvapiek oleja, aby sa vám nezlepili).

Medzitým si spravíme omáčku. Vo väčšom hrnci na miernom ohni rozpustíme maslo. Po rozpustení doň vsypeme múku a krátko orestujeme. Dobre múku s maslom rozmiešajte, aby sa vám nespravili hrudky.

Následne do hrnca postupne prilievame mlieko. Zakaždým to dobre rozmiešajte – opäť kvôli hrudkám. Ak by vám tam náhodou aj tak nejaké menšie hrudky ostali, nebojte sa, keďže máme hrniec stále na ohni, časom sa rozpustia samy. Vznikne nám bešamel:

Bešamel dochutíme troškou muškátového orieška, soľou a čiernym korením. Spravte to od oka, omáčku ochutnávajte, ale určite to (najmä so soľou) nepreháňajte, pretože samotné syry sú tiež dosť slané.

Následne do omáčky vmiešajte oba syry (najprv ich ale, samozrejme, postrúhajte 😀 ). Jednu poriadnu hrsť cheddaru si ale ešte nechajte bokom. Syry sa v omáčke rozpustia behom pár sekúnd.

Keď už máte uvarené cestoviny (nenechávajte ich variť pridlho – nezabúdajte, že sa ešte budú piecť, tak nech sa vám potom nerozpadnú. Nech sú “al dente”), sceďte ich a vsypte do syrovej omáčky. Poriadne to zamiešajte 🙂

Celú zmes následne vysypeme do zapekacej misy. Navrch nasypeme cheddar, ktorý sme si nechali bokom. A šup s tým do rúry! Nechajte to tam 15-20 minút – kým neuvidíte, že sa cheddar na vrchu roztopil a začína chytať hnedastú farbu.

mac'n'cheese

Nuž a nakoniec už len dobrú chuť! 🙂 Verím, že budete minimálne takí spokojní, ako sme boli my. Dajte mi vedieť! 😉

mac and cheese

Add a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *