Food Time I: Hokkaido polievka

V dnešnú krásnu februárovú nedeľu som sa po menšom váhaní rozhodla vyjsť s novou sériou – Food Time. Na internete je nepochybne mnoho odborníkov v oblasti jedla a receptov. Ja ako mladá manželka a pani v domácnosti zatiaľ len postupne spoznávam možnosti kuchyne (a svoje možnosti taktiež 😀 ). No mám už za sebou pár úspešných objavov, z ktorých sa už stala moja rutina, zároveň som metódou pokus-omyl zistila tiež to, čo už v kuchyni opakovať určite nemám 😀 A práve o tom bude Food Time – podať nadobudnuté informácie jednoducho a polopate, a podeliť sa tak o tipy s ďalšími začínajúcimi kuchárkami, ale možno aj inšpirovať tie skúsené. Táto rubrika nebude iba o receptoch, ale tiež o zaujímavostiach zo sveta jedla, o medzinárodnej kuchyni a o ďalších chutných témach 🙂 Verím teda, že sa vám táto séria bude páčiť tak, ako sa vám páčia tie už zabehnuté 🙂

A začnem hneď zhurta – receptom 😀 Konkrétne receptom na hokkaido polievku. Na internete nádjete viacero verzií postupu, ako pripraviť z tekvice hokkaido polievku. Mnohé obsahujú mrkvu či zemiaky. No ja vám dnes predstavím recept, ktorý pozostáva z minima ingrediencií a výsledok je GENIÁLNY! ❤️

Budeme potrebovať:

jednu väčšiu alebo dve menšie hokkaido tekvice (tá na fotke je MENŠIA)
• 1,5l zeleninového vývaru alebo bujónu (ja používam vždy bujón – je s tým menej práce a výsledná chuť je aj napriek tomu výborná)
• 3 strúčiky cesnaku
• vrchnáčik oleja
• 250ml smotany na šľahanie (ak tam náhodou dáte smotanu na varenie, nikto si nič nevšimne 😀 )
soľ/čierne korenie/vegeta na dochutenie (podľa chuti)

Áno, to je naozaj všetko 😀 A z výsledku budete nadšení 😉

Postup

Tekvicu poriadne umyjeme, pretože ju budeme krájať aj so šupkou. Nakrájame ju na kocky, pričom sa zbavujeme semienok. Ja viem, vydržte, toto je najhoršia časť receptu, ale verte mi, bude to stáť za to 😀

Pokrájané kúsky tekvice necháme pár minút restovať na oleji v hrnci, v ktorom budeme následne variť polievku. Medzitým si pripravíme vývar/bujón, ktorým zalejeme tekvicu. Pomer tekvice a vývaru sa nedá presne určiť, keďže každá tekvica je iná. Ak chcete hustejšiu polievku (tú preferujem ja), zalejte kúsky tekvice tak, že hladina vývaru bude len o pol centimetra vyššie, než kúsky tekvice. Ak chcete polievku redšiu, nalejte tam toho vývaru viac 🙂

Pridáme roztlačený cesnak a podľa chuti soľ, čierne korenie alebo vegetu. S tým to však netreba preháňať, keďže vývar/bujón je už sám osebe ochutený dostatočne. Následne tekvicu varíme tak dlho, kým sa jej kúsky aj so šupkou budú dať ľahko prekrojiť varechou (je to takých 20-30 minút).

Blížime sa do finále. Keď je už tekvica uvarená, je čas rozmixovať ju. Najlepšie by to asi bolo s ručným mixérom, ale keďže ten my (zatiaľ) nemáme, mixujeme ju v stolnom. A tu nastáva situácia, kedy mám pre vás priateľské upozornenie na základe mojej metódy pokus-omyl: ak budete tekvicu tiež mixovať v stolnom mixéri, snažte sa doň dať len samotné kúsky tekvice a ČO NAJMENEJ TEKUTINY! My sme to tam naberačkou podávali hala-bala a potom sme mali hokkaido po celej kuchyni 😀 Nemáte za čo 😀

Rozmixovanú tekvicu vrátime do hrnca (tú z podlahy už nie, samozrejme 😀 ), pridáme k nej smotanu a ešte raz privedieme do varu. A JE TO! 🙂 Polievka je veľmi chutná aj úplne čistá, no pre efekt si môžete do taniera nasypať ešte tekvicové semienka alebo chlebové krutóny. Z uvedeného množstva ingrediencií urobíte štyri poriadne porcie. Ak si polievku dáte s chlebíkom, zasýti vás tak, že k nej nepotrebujete ani druhé jedlo. Nám dvom vždy samotná vystačí na dva poriadne obedy (na druhý deň je ešte chutnejšia!)

Verím, že sa vám tento tip článkov bude páčiť! Nezabudnite ma o tom informovať dolu v komentári, na Instagrame alebo Facebooku. Ak máte nejaké tipy, o ktoré by ste sa chceli podeliť so mnou či s ostatnými, neváhajte komentovať a diskutovať! 🙂 A ak vyskúšate nejaký z mojich receptov, budem rada, ak ma vo svojich príspevkoch označíte 🙂

Add a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *